2010 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

keramikos užsiėmimai

Nuo ko gi prasideda mūsų keramikos užsiėmimai? O, gi nuo molio minkymo...Iš ties, norėčiau, kad jis vyktu taip kaip senovėje- kada iškasta molį plaudavo, atskirdavo priemaišas, minkydavo kojomis ir po to pakasdavo duobėje ir taip raugindavo kelerius metus.Tada meistrai molį tausojo ir brangino...
Dabar mes molį perkam ir belieka jį tik gerai perminkyti, kad neliktu oro puslelių- štai nuo to ir pradedam. Kai molis perminkytas galima pradėti lipdyti. Pirmąjį darbą darome seniausiu molio formavimo būdu- lipdyba- iš vientiso molio rutulio, centruojant nykštį suformuojam dubenėlį.
Toliau mokomės lipdyti indus naudojant molio virveles, vadinamąja "virveline technika", kai molio juostelės klijuojamos viena su kita ir taip gaunama dekoratyvi sienelė.Vaikai, dažnai tą molio formavimo būdą pavadina "makaronine" :)


Pereinam prie "kulinarinės technikos"- molis, lyg tešla, formuojamas iškočiojant. Molio plokštė pjaustoma, taip galima pasigaminti kokį briaunuotą indą, paveikslėlį. Tose plokštėse dažnai įspaudžiam pačių mažiausių mūsų svečių, tų kurie dar nesugeba lipdyti, bet labai nori palaižyti, ar net atsikasti molio, delniukus. Lieka smagus individualus prisiminimas...
Vęliau keliaujame prie molio štampavimo ir šablonavimo. Tam yra paruošti gipsiniai štampukai, kurių pagalba išornamentuojami paveiksliukai, ar indukai. Dar turim ir gipsines indelių formas- nuo jų "nuimamas" molinis indas. Tokie indeliai, paprastai būna lygios formos.


Paprastai keramikos užsiėmimai vyksta apie pora valandų, baigiamasis darbelis būna kurybinis.
Nulipdyti darbai pora dienų natūraliai džiovinami ir po to degami. Degam mes elektrinėje krosnelėje. Jei svečiai ilsisi pas mus ilgesnį laiką, tai prieš išvažiuodami pasiima išdegtus, moliškai "oranžinius" savo keramikos dirbinius. O jei nespėjame išdegti, tai darbai siunčiami.
Štai tokie tie Alių vienkiemio keramikos užsiėmimai...


Ši nuotrauka daryta praitais metais mūsų svečių maskviečių. Man ji labai graži...
Gražina

Komentarų nėra: