2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Ginučių piliakalnis ir Ladakalnis

Atstumas nuo Alių 28 km.
Nuvykimas automobiliu arba dviračiais.
Pirma parašiau ,,Ginučių piliakalnis'' po to tik ,,Ladakalnis''. Gal kam keistai tai skamba, nes Ladakalnis matyt labai plačiai žinomas ir kažkokias mistiniais gamtovaizdžio vertinimo kriterijais nusileidžia tik Kuršių nerijai. Pabandysiu paaiškinti kodėl parašiau tokia tvarka, o ne atvirkštine.
Nuo Alių reikia važiuoti Ginučių link pro Tauragnus. Su kiekvienu nuvažiuotu kilometru artėsite prie Nacionalinio parko širdies, galėsite skaičiuoti pravažiuojamus ežerus ir kalveles aplenkenčio kelio vingius. Nuo Ginučių dar pora kilometru neseniai asfaltuotu keliuku ir jau Ginučių piliakalnio papėdėje.

 Kai kas, net nesustoja ir važiuoja toliau dar pora kilometrų iki Ladakalnio. Jūs taip nedarykite !
Palikite automobilį stovėjimo aikštelėje ir kabarokitės mediniais laiptais viršun. Prieš tai informacinius stendus paskaitykite. Pabandykite nukeliauti į tuos gūdžius laikus, kai ant šių šlaitų slampinėjo purvinos ir agresyvios žmogystos, laužuose buvo gaminamas maistas, o karts nuo karto iš pelkių pasirodydavo Livonijos riteriai ir pilis imdavo gyventi karo ritmu... Aš asmeniškai daug ką atiduočiau už galimybę pabūti bent savaite tame laike.
Piliakalnio viršuje rasite taką i Ladakalnį.


Visai juk netoli - nebus ir poros kilometrų. Nepatingėkite ir nužingsniuokite pėsčiomis. Užlipę į kalną suskaičiuosite šešis matomus ežerus ir nesuskaičiuosite aplinkui iki horizonto besidriekenčių miškų ir klonių. Gilioje senovėje mūsų protėviai kalno viršūnėje matyt nieko neskaičiuodavo, o nudobdavo pora mergelių ar gyvūlėlių savo dievybei Ladai. Dar taip neseniai jau su kitom Ladom lietuviai vėl važiuodavo aplankyti šios vietos. Viskas spirale kaip sakoma....

Komentarų nėra: