2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

seniausia kaimo turizmo sodyba Lietuvoje

Rašydamas seniausia- turėjau galvoje pačią sodybą , o ne darbo metus kaimo turizmo sferoje. Taigi tie vienkiemio gyvenimo metai prasideda dar XIX amžiuje, 1871 metais. Būtent tada mano prosenelis perką žemę netoli Alių kaimo iš vietinio dvarininko. Įvykis žinoma patvirtinamas dokumentu. Dokumentas rašomas senąja rusu kontorine kalba, kurios dabartiniai rusai net nelabai supranta . Popierius paženklintas Rusų imperijos herbu. Jau XX amžiuje dokumente atsiranda ir Vytis. Nelaimingais sovietiniais laikais jis ramiai miega senos komodos stalčiuose, o jau XXI amžiuje mums atvykus į Alius vėl ištraukiamas į dienos šviesą. Žinoma per tiek metų reikėjo kapitalinio remonto, tai patikėjome šeimos relikviją Lietuvos Archyvų specialistams ir po poros savaičių atgavome dokumentą pilnai restauruotą ir prikeltą naujam gyvenimui. To pasekoje ir galime pavadinti pranešimą taip kaip pavadiname.
Iš XIX amžiaus liko ne tik istorinis popierius, bet dar tebestovinti troba ir prosenelio nuotrauka. Prosenelio nuo kurio čia viskas ir prasidėjo ( sėdi pirmoje eilėje) :

Įdėmiau įsižiūrėjus matosi , kad fotografija buvo svarbus įvykis šeimos gyvenime. Turbūt buvo pasipuošta, iš spintos ištraukti geriausi drabužiai, bet prosenelio auliniai jau ne pirmos jaunystės ir ... nelabai švarūs. Matyt ne taip lengvai viskas sekėsi ir dienų pilnų sunkaus darbo buvo ženkliai daugiau nei tokių kai buvo padaryta ši nuotrauka.

Komentarų nėra: