2010 m. rugsėjo 22 d., trečiadienis

gauruotasis mėšlagribis


Puikus pievų grybas mažai žinomas ir renkamas Lietuvoje. Jau anksčiau susirašinėdamas komentaruose su mūsų svečiu Emu minėjau šitą grybą. Tai lyg pievagrybio aukštesnė versija.
Neteko gauruotojų matyti dirbtinai auginant skirtingai nei pusbrolių pievagrybių.
Ką tai reiškia ?
Reiškia man atrodo tą , kad dauguma lietuvių užsispirę tiki , kad valgomų grybų yra 6-9 rušys ir jas tik renka ir žino. Mes gyvendami Vilniaus senamiestyje laikėmės panašaus principo, bet kai persikėlėme į Alius ir visokie briedžiukai , kelmučiai, ir šie gauruotieji patys atėjo į mūsų kiemą - nesusilaikėme ir paragavome.
Iki šiol gyvi ir net truputi laimingi.
Gauruotajį mėšlagribį geriausiai trumpai pakepti ant sviesto keptuvėje. Galima dėti truputi sojos padažo kas mėgsta aštresnį ir suresnį skonį. Svarbu neperkepti užtenka 3-5 minučių įkaitintoje keptuvėje.
Reikia rinkti tik baltus jaunus grybus, kai viršunėlė pradeda skėstis ir juoduoti geriau nerinkti.
Tikrai nenusinuodisite , bet nepajusite tikro skonio.
Nuotraukos iš vejų aplink namelius. Derlių saugome savaitgalio svečiams...
p.s. jei net šis tekstelis Jus nepadrasino paragauti, visada galite paskambinti ir pasiklausti ar tai tikrai tas grybas...

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Pasmane kieme kur katinas pasyko ten sitie grybai uzaugo :) Bet rinkti nesinori...