2010 m. gegužės 23 d., sekmadienis

sodyba pritaikyta poilsiui su vaikais


Jūs jau turbūt žinote , kad mūsų vienkiemyje nevyksta jokie pokyliai ar panašūs renginiai, lauke draudžiama muzika. Juk tam mano galva yra klubai, restoranai ar kažkas panašaus. Į gamta reiktu važiuoti klausytis paukščių, žiogų ar varlių , bet ne cicino muzikos...
Nuo pat pradžių atsisakę, taip vadinamų ,,balių'' , stengiamės kad mūsų svečiams, atvykusiems pas mus ne gausiais būriais , o kartu su šeima ir vaikais būtų patogu ir nieko netrūktų. Juk kartais esant mažesniems vaikams reikia tam tikro komforto ir specialaus inventoriaus.
Tokiems atvejams turime vaikišką lovelę, viloje ,,Martynas''. Taip pat dar vieną lovelę, kurįą galime patalpinti bet kuriame namelyje pagal poreikį.
Kad maudymasis mažiesiems būtų saugus- pripučiamos liemenės. Taip pat visada galima rasti žaislų, kitų smulkmenų.

Apsistojant ilgesniam laikui, kartu su vaikais, visados pravers skalbimo mašina, esanti namelyje ,,Martynas''. Nameliose ,,Petras'' ir ,,Gražina'' yra saugios dviaukštės lovos. Iš patirties žinau, kad dauguma vaikų nepasidalina tarpusavyje kuriam miegoti ,,antrame aukšte''. Juk namuose dažniausiai miega kaip ,,normalūs žmonės''...
Jau paaugusiems vaikams yra įvairiausių stalo bei lauko žaidimų, nuo pačių paprasčiausių iki pakankamai sudėtingų. Be viso to- supynės, kėdutė tvirtinama ant dviračio, meškerės pirmajai gyvenime žuviai sugauti, daug smėlio papludimiuose ...

Taip pat visada galime aplankyti aplinkinius ūkius su juose gyvenančiais naminiais gyvuliais ir paukščiais.


vaikai Aliuose : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.210532762301565.54509.159944277360414

2010 m. gegužės 20 d., ketvirtadienis

obelys žydi...

Jau savaitė kaip žydi, vis neprisiruošėm nufotografuoti...
Senajam sode pradėjus kristi žiedlapiams visgi prisiruošėm.

2010 m. gegužės 16 d., sekmadienis

vasaros kvapai Aliuose

Šia savaitę jau du kartus pjovėm pieveles. Nupjautos žolės kvapas iškart priminė vasarą.
Taip pat prisivežėm smėlio į papludimius, tai Petras iškart ėmėsi smėlio statybų. Tvenkinyje jau sušilo vanduo, atidarėme maudynių sezoną. Gražinos darželiuose stiebesi augalai.

Viskas nenumaldomai artėja vasaros link...
Savaitgalį sulaukėme svečių su niufaudlendu Alfu.

Buvo labai smagu, nes dar kart pamatėm į ką turėtų pavirsti mūsų Argas. Nors landsyrai šiek tiek skiriasi nuo niufaudlendų , vistiek šios veislės labai giminingos.

2010 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

keramikos užsiėmimai

Nuo ko gi prasideda mūsų keramikos užsiėmimai? O, gi nuo molio minkymo...Iš ties, norėčiau, kad jis vyktu taip kaip senovėje- kada iškasta molį plaudavo, atskirdavo priemaišas, minkydavo kojomis ir po to pakasdavo duobėje ir taip raugindavo kelerius metus.Tada meistrai molį tausojo ir brangino...
Dabar mes molį perkam ir belieka jį tik gerai perminkyti, kad neliktu oro puslelių- štai nuo to ir pradedam. Kai molis perminkytas galima pradėti lipdyti. Pirmąjį darbą darome seniausiu molio formavimo būdu- lipdyba- iš vientiso molio rutulio, centruojant nykštį suformuojam dubenėlį.
Toliau mokomės lipdyti indus naudojant molio virveles, vadinamąja "virveline technika", kai molio juostelės klijuojamos viena su kita ir taip gaunama dekoratyvi sienelė.Vaikai, dažnai tą molio formavimo būdą pavadina "makaronine" :)


Pereinam prie "kulinarinės technikos"- molis, lyg tešla, formuojamas iškočiojant. Molio plokštė pjaustoma, taip galima pasigaminti kokį briaunuotą indą, paveikslėlį. Tose plokštėse dažnai įspaudžiam pačių mažiausių mūsų svečių, tų kurie dar nesugeba lipdyti, bet labai nori palaižyti, ar net atsikasti molio, delniukus. Lieka smagus individualus prisiminimas...
Vęliau keliaujame prie molio štampavimo ir šablonavimo. Tam yra paruošti gipsiniai štampukai, kurių pagalba išornamentuojami paveiksliukai, ar indukai. Dar turim ir gipsines indelių formas- nuo jų "nuimamas" molinis indas. Tokie indeliai, paprastai būna lygios formos.


Paprastai keramikos užsiėmimai vyksta apie pora valandų, baigiamasis darbelis būna kurybinis.
Nulipdyti darbai pora dienų natūraliai džiovinami ir po to degami. Degam mes elektrinėje krosnelėje. Jei svečiai ilsisi pas mus ilgesnį laiką, tai prieš išvažiuodami pasiima išdegtus, moliškai "oranžinius" savo keramikos dirbinius. O jei nespėjame išdegti, tai darbai siunčiami.
Štai tokie tie Alių vienkiemio keramikos užsiėmimai...


Ši nuotrauka daryta praitais metais mūsų svečių maskviečių. Man ji labai graži...
Gražina

2010 m. gegužės 6 d., ketvirtadienis

landsyras (landseer) Argas Grafika

Jau trys dienos kaip turime naują alietį vardu Argas Grafika. Dar niekaip neatsidžiaugiame...
Šuniuku vados vardai turėjo prasidėti iš ,,A'' raidės. Mums visiems ta ,,A'' kažkaip nepasidavė, tai vardą sugalvojo Petro krikšto mama. Argas mitinio graiko Odisėjo šuo , vienintelis atpažinęs grįžusį savo šeimininką.
Landsyrai galima sakyti yra vandens šunys, pirminė jų paskirtis buvo padėti žvejams. Tai mums pasirodė kad ,,Argas'' visai tinka. Dabar beliko tik pasistatyti laivą ... Aliai, argonautai, argas ... Antras žodis ,,Grafika'' nurodo veislyną kuriame gimė šuniukas.
Kaip priklauso gavome visą Argo genealogiją . Net juokinga truputi , kad apie jį žinome panašiai kaip ir apie savo giminę - iki proprosenelių. Argas turi lietuviško, estiško, suomiško, čekiško kraujo.
Vienas estas prosenelis labai skambiu vardu : ,,Angelmaen Teddy terrorist''. Tituluočiausias Argo senelis ,,Hitchcock nuo Ozo kalvų''- tarptautinis , Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos čempionas 44 kartus veislės nugalėtojas. Tėtis ,,White'n black Pontos'' Lietuvos jaunimo čempionas, 4 kartus geriausias savo veislėje. Mama ,,Indira Grafika'' - Lietuvos, Latvijos čempionė. Toks tad kraujas ir protėviai.
Kadangi tai ne pirmas mūsų šuniukas galime šiek tiek lyginti su buvusiais. Pirmas įspudis tikrai labai geras. Labai socialus, ramaus būdo šuo, begalo vertinantis žmogaus draugiją, pagal amžių fiziškai stiprus. Nėra ko stebėtis juk Argui tik 2 mėnesiai ir 2 savaitės, o sveria ,,mažylis'' jau 16 kilogramų.


2010 m. gegužės 5 d., trečiadienis

skraidymas

Nepertoliausiai mūsų vienkiemio yra Lietuvos Aero klubo Utenos skyrius. Šiltuoju metu laiku yra galimybė paskraidyti nedideliais lėktuvėliais, sklandytuvu ar skraidykle.
Gražu pakilus... Pasimato visi ežerai ir ežerėliai, tvenkiniai ir kūdros, miškeliai ir takeliai. Talpiname nuotraukas vietovių esančių aplink mus vos poros kilometru spinduliu.

Pirmame plane mažas bevardis ežerėlis po jo Ilgio ežeras, po to Klykių ežeras, galiausiai tolumoje Politiškių ežeras.

Artimiausia gyvenvietė Klykiai už 1,5 kilometro įsikurusi šalia tokio pat pavadinimo ežero.


O čia Klykių ežeras iš priešingos pusės.
Kažkada skrisdami buvome patekę į lietaus debesis , visai greta prakiuro dangus. Kadangi kai fotografafome skridome išsiėme lėktuvo langus, kad nuotraukos būtų kokybiškesnės ,visa tai atrodė dar arčiau...


Tokie tad mūsų kalneliai ir kelelai.